Operaties vaak fout

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil voor 1 september uitleg van ziekenhuizen over het hoge aantal fouten bij borstkankeroperaties. Dat zegt de IGZ naar aanleiding van een krantenbericht in het AD, waaruit blijkt dat de helft van de ziekenhuizen meer vrouwen moeten laten terugkomen voor een tweede operatie dan de landelijke norm.

De vrouwen moeten nogmaals onder het mes, omdat er bij de eerste keer te weinig kankerweefsel is verwijderd. Het gaat om honderden vrouwen per jaar.
De landelijke norm is dat hooguit bij één op de tien operaties vrouwen moeten terugkomen om resterend aangetast weefsel weg te snijden.

Volgens voorzitter Rob Tollenaar van de Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie, en zelf chirurg bij het Leids Universitair Medisch Centrum, verschillen de cijfers niet van die in de Verenigde Staten.
Tollenaar meent dat chirurgen meer dan vroeger kijken naar het cosmetisch effect van de ingreep, zodat ze minder weefsel weghalen. Bovendien is het moeilijk om alle uitlopers van borstkankerweefsel op te sporen. Volgens hem zouden artsen bij wie naar verhouding veel vrouwen terugkomen, voortaan ruimer het aangetaste weefsel moeten verwijderen.
(Uit NRC, 14 juli 2008).

Geef een reactie