Informatie aan patiënt vaak onder de maat

Een op de drie patiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, hoort niet wat hij of zij moet doen in geval van nood. Ook weten ze niet wanneer het nodig is de huisarts te raadplegen. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in haar jaarlijkse rapport de Staat van de Gezondheidszorg dat vandaag is gepubliceerd.
Volgens de Inspectie vinden ook thuiszorg patiënten dat zij te weinig instructies krijgen. Nagenoeg alle patiënten (96 procent) vinden het van groot belang dat hun duidelijk wordt verteld wat zij na hun ontslag uit het ziekenhuis wel en niet mogen doen. Een deel van de patiënten krijgt helemaal geen instructies mee naar huis.


Dat brengt het risico met zich mee dat patiënten onnodig doormodderen met klachten, of niet goed op signalen reageren, aldus de Inspectie. Patiënten krijgen vaak tegenstrijdige adviezen van verschillende hulpverleners. Dat is niet alleen risicovol, het leidt ook tot onnodige onzekerheid bij patiënten.

Drie jaar geleden stelde de Inspectie vast dat de samenwerking en de afspraken van huisartsen, specialisten, apothekers en thuiszorg voor chronisch zieken te wensen overliet. Sindsdien is die zogenoemde ketenzorg niet wezenlijk verbeterd, aldus de Inspectie. De Inspectie is van oordeel dat patiënten niet weten wie ze waarop kunnen aanspreken. Bovendien is het tuchtrecht niet op de ketenzorg aangepast.
Volgens hoofdinspecteur Jenneke van Veen zijn de rechten van patiënten op papier goed geregeld, maar blijkt er in de praktijk veel aan te schorten. Zo is het voor patiënten nog veel te moeilijk om hun recht op verantwoorde zorg te halen. Bovendien is vaak ook nog niet vastgesteld wat die verantwoorde zorg is. Aan de norm voor verantwoorde zorg wordt wel gewerkt.

Patiënten weten dikwijls niet dat een eventuele zaak bij de tuchtrechter minimaal acht maanden duurt. Dat kan volgens de Inspectie voor bewoners van een verpleeghuis tot spanningen leiden met hun hulpverleners. De Inspectie stelt vast dat de drempel om te klagen voor verpleeghuisbewoners hoog is, omdat ze erg afhankelijk zijn van hun hulpverleners. Uit het rapport blijkt verder dat patiënten zelden gelijk krijgen van een tuchtrechter. De Inspectie vindt dat moet worden onderzocht wat de oorzaak daarvan is.
(Uit NRC, 3 oktober 2007).

Geef een reactie