Bericht van Peter de Bruin

Geachte mevrouw De Vreese,

Zoals besproken komen wij hierbij even terug op onze bevindingen m.b.t. enkele afspraken die mijn moeder aan artsen of specialisten heeft gemaakt, onder begeleiding van u, of een van uw medewerkers.

Wij -mijn nicht Malu (mede zorgverlener voor haar oma), ikzelf, maar zeker ook mijn moeder zelf- zijn zeer tevreden over de deskundigheid, communicatie m.b.t. de afspraken, de flexibiliteit en gedegen verslaglegging van de gemaakte afspraken bij artsen en specialisten. Ook de menselijke kant wordt door u -uw medewerker- niet vergeten, want het is toch maatwerk om elk individu datgene te leveren dat nodig is. In dit geval de vergeetachtigheid van mijn moeder, die begripvol werd opgevangen, zodat geen stress of angst heeft kunnen ontstaan.

Ook moet nog even genoemd worden dat de bereidheid, of flexibiliteit als zeer prettig is ervaren, dat zelfs een dag voor een plotseling gemaakte afspraak bij een specialist, er meteen iemand beschikbaar werd gesteld om de begeleiding waar te nemen. Wij beschouwen uw organisatie dan ook als een vertrouwde en betrouwbare partner in de taak die wij als familie hebben om mijn moeder van de juiste zorg te voorzien.

Met vriendelijke groet,

Peter de Bruin

Informatie aan patiënt vaak onder de maat

Een op de drie patiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, hoort niet wat hij of zij moet doen in geval van nood. Ook weten ze niet wanneer het nodig is de huisarts te raadplegen. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in haar jaarlijkse rapport de Staat van de Gezondheidszorg dat vandaag is gepubliceerd.
Volgens de Inspectie vinden ook thuiszorg patiënten dat zij te weinig instructies krijgen. Nagenoeg alle patiënten (96 procent) vinden het van groot belang dat hun duidelijk wordt verteld wat zij na hun ontslag uit het ziekenhuis wel en niet mogen doen. Een deel van de patiënten krijgt helemaal geen instructies mee naar huis.

Continue reading

Operaties vaak fout

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil voor 1 september uitleg van ziekenhuizen over het hoge aantal fouten bij borstkankeroperaties. Dat zegt de IGZ naar aanleiding van een krantenbericht in het AD, waaruit blijkt dat de helft van de ziekenhuizen meer vrouwen moeten laten terugkomen voor een tweede operatie dan de landelijke norm.

Continue reading

En toen werd het echt serieus

Een verhaal van een van onze cliënten:

Na een echo en een telefoontje van de huisarts, zat ik de volgende ochtend vroeg in het ziekenhuis bij de maag-lever-darm-specialist. ‘Het zou ook kanker kunnen zijn’, maar voordat dat en de behandelmogelijkheden werden vastgesteld zouden nog veel onderzoeken en gesprekken volgen… En dan sta je weer alleen op de gang en gaat naar een leeg huis, wetende dat er nog veel meer aan komt.
Continue reading

Medische doofpot schering en inslag

Is het schaamte voor zorg die onvolmaakt bleek, doorgeslagen zelfbescherming of gewoon hooghartigheid? Feit is dat zorgzame ziekenhuizen op slag in emotieloze zoutpilaren veranderen bij medische blunders. Dan gaan de luiken dicht, roepen ziekenhuisjuristen het vijandbeeld af over de gedupeerde klagers en geldt de geheimhoudingscode.

Continue reading

UMC betaalt 3,5 ton smartengeld na medische misser

Het UMC Utrecht betaalt ruim 350.000 euro schadevergoeding aan een slachtoffer van een medische fout meldt NRC op 20 november 2015 in het artikel Ziekenhuis betaalt 3,5 ton na fout. Het zou gaan om het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland is uitgekeerd in een letselschadezaak.

Continue reading

In ziekenhuis 1 op 25 doden door fouten arts

In Nederlandse ziekenhuizen overlijden jaarlijks 1.735 patiënten door fouten van artsen en ander medisch personeel. Dat is 4,1 procent van alle patiënten die in ziekenhuizen overlijden.
Ook lopen 30.000 patiënten, ongeveer twee op de honderd, er vermijdbare schade op, blijkt uit onderzoek naar medische ongevallen in ziekenhuizen. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft het rapport vandaag ontvangen.

Continue reading

Mag je alles op internet beweren waar je zin in hebt?

Mag je zomaar alles beweren over een ander waar je zin in hebt, op Facebook, Twitter en in blogs?

De zaak. Een streekziekenhuis eist dat een familielid van een overleden patiënt ophoudt met het ‘lastigvallen’ per telefoon, e-mail en op internet van de medische staf, het bestuur en medewerkers. Alles wat zij beweert, op Twitter, Facebook en in twee weblogs, is onjuist, grievend en smadelijk voor het ziekenhuis en de staf.

Continue reading

Waarom is de chirurg zo arrogant?

Maandagochtend acht uur. In de overdrachtsruimte zitten tien witte jassen in leren fauteuils aan tafel, daarachter op klapstoeltjes nog zo’n vijftien jassen die geacht worden vooral hun mond te houden. Helemaal in de hoek het allerlaagste volk, de studenten, die bij de deur tegen de muur geleund staan. Welkom bij de artsenoverdracht in het gemiddelde ziekenhuis. Ik kan me werkplekken bedenken waar men de dag gezelliger begint. Hiërarchie is nodig om samen grootse doelen te bereiken, zegt men. In het leger voert de soldaat bevelen uit van zijn meerdere, in de operatiekamer doet de arts-assistent wat de chirurg zegt. Dat snap ik. Ik snap ook dat je geen dikkedarmresectie bij een patiënt kunt doen als iedereen met zijn eigen snijset in het lichaam staat te hakken.

Continue reading